Rijles beginnen bij rijschool Hartkamp

Om te beginnen met rijlessen kun je rijschool Hartkamp bellen of mailen om een afspraak te maken voor jouw eerste rijles. Deze eerste rijles is geheel vrijblijvend. Je maakt kennis met onze instructeur en kunt zien of het klikt. Tijdens deze rijles vertelt de instructeur jou precies hoe de gehele rijopleiding verloopt en zal proberen een indicatie te geven hoeveel lessen jij nodigt zult hebben. De eerste rijles duurt meestal een uur en vindt plaats in Barneveld, Voorthuizen en de wijde omgeving.

Ophalen, wegbrengen en vervolgafspraak maken

De meeste leerlingen halen wij thuis op. Je kunt echter ook ergens anders worden opgehaald, bijvoorbeeld op school of op jouw werk. Dit kun jij altijd vragen aan onze instructeur. Natuurlijk brengen wij jou ook weer terug. Tijdens de lessen hoef jij geen andere leerlingen op te halen of weg te brengen. Na de rijles maak je samen met de instructeur een volgende afspraak.

Eigen verklaring of verklaring van gezondheid

Alle leerlingen die een rijbewijs willen halen moeten een verklaring van gezondheid invullen. Dit kun jij zelf doen op de website van het CBR. De verklaring is nodig om te bevestigen dat jij medisch gezien in staat bent om auto te rijden. Als jij gezond bent en alles met nee kunt invullen is het geregeld. Indien je een vraag met ja moet beantwoorden volgt er een andere procedure. Deze procedure leggen wij uit op deze link 'Verklaring van gezondheid'.


Update februari 2019:

De wachttijd procedure bij deze medische afdeling van het CBR is opgelopen tot een half jaar! 

Aanvraag praktijkexamen CBR

De instructeur van rijschool Hartkamp geeft op tijd aan wanneer je klaar bent voor het praktijkexamen. Dit komt heel precies. Je krijgt zeker niet teveel lessen. Een tekort aan lessen kan een financieel duur 'grapje' worden. De examens zijn duur. Rijschool Hartkamp is heel vaardig om het juiste niveau te bepalen. Een extreem hoog slagingspercentage van een rijschool duidt meestal aan dat er te laat examen wordt aangevraagd en dat kost jou uiteindelijk veel meer geld.  Staar je dus niet blind op alleen de slagingspercentages. Het gaat ook om de hoeveelheid lessen en het geld wat jij uiteindelijk betaald voor jouw felbegeerde rijbewijs. Het praktijkexamen vindt niet plaats in Barneveld maar in Leusden, Amersfoort en omgeving. De examinator is vrij in het bepalen van de route. 

file parkeren

Slagingspercentage bereikt zonder tussentijdse toets

Rijschool Hartkamp scoort al tientallen jaren rond de 60% in de eerste keer en nog wat hoger in de herexamens. Dat cijfer is heel stabiel omdat wij precies weten wanneer de leerling op examenniveau zit. Dit resultaat bereikt rijschool Hartkamp overigens zonder een tussentijdse toets. Die toets is exact even duur als een echt examen. Als jij bij rijschool Hartkamp in 1 keer slaagt voor het examen, slaag je dus eigenlijk in -1 keer. Stel dat jij de eerste keer zakt voor het examen en het herexamen slaagt ben je dus eigenlijk nog in 1 keer geslaagd. Alleen niet in de statistieken van het CBR. 

Geen verplichting tussentijdse toets

Autorijschool Hartkamp is 1 van de weinige rijscholen die een tussentijdse toets niet verplicht stelt. Let wel, je mag het wel doen maar het hoeft niet. Het is jouw vrije keuze. Wij vinden de voordelen van een tussentijdse toets niet opwegen tegen de nadelen. Het is duur, je haalt er geen rijbewijs mee en het advies wat je mee krijgt is negen van de tien keer toch zeer beperkt.

 

Nu de voordelen. Na de toets weet jij hoe het echte examen in zijn werk gaat. Je zult misschien iets minder zenuwachtig zijn voor het echte praktijkexamen. Je kunt een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen, dit alleen indien jij deze verrichtingen tijdens de toets voldoende uitvoert. Wat wel zo is dat je tijdens het echte examen niet zomaar zakt op bijzondere verrichtingen. Dat kan eigenlijk alleen maar indien het onveilig is uitgevoerd of wanneer je schade dreigt te rijden. Met een vrijstelling duurt het echte examen overigens even lang als een normaal examen met bijzondere verrichtingen.

De examinator CBR

Er gaan veel spookverhalen rond over het praktijkexamen en de examinatoren. Het is een nogal populair onderwerp tijdens verjaardagen, borreltjes en noem maar op. Na 25 jaar ervaring durven wij te zeggen: Het zijn inderdaad spookverhalen. Laat je niet gek maken. Mensen willen hun verhaal aandikken, schuld ligt natuurlijk nooit bij de kandidaat zelf en de examinator is de klos. In de loop der jaren worden die verhalen sterker en sterker. Het is niet eens fout bedoeld door deze mensen. Het is om een verhaal mooier en spannender te maken. 

Nu het ware verhaal. Examinatoren van het CBR doen er alles aan om een kandidaat op het gemak te stellen en willen heel graag het maximale uit een leerling halen. Daar zijn ze vaardig in. Ook zij vinden slecht nieuws vertellen niet prettig. Maar dat hoort ook bij hun werk. In 25 jaar samenwerken met het CBR hebben wij zelden of nooit conflicten over uitslagen gehad. Natuurlijk blijft het mensenwerk. Sommige leerlingen hebben geen klik met sommige examinatoren. Maar dat zal nooit een uitslag bepalen. Het kan vaak zelfs te gezellig worden tijdens een praktijkexamen. Toch is heel veel kletsen ook niet goed. Dat gaat ten koste van jouw concentratie.

 

Maak je dus vooral niet druk. Het CBR heeft hele fijne mensen in dienst!