Verklaring van gezondheid CBR

Een verklaring van gezondheid ( Eigen Verklaring ) moet worden ingevuld door iedere leerling die een rijbewijs wil halen. Zonder deze verklaring kan onze rijschool geen praktijkexamen of tussentijdse toets reserveren.


Update februari 2019:

Het is momenteel enorm druk bij deze afdeling van het CBR. De behandeltijd loopt intussen op naar ruim een half jaar! De instructeur kan niets weten van jouw medische achtergrond. Dit is natuurlijk ook privé. 

Maar geef het de rijschool op tijd aan als jij één of meerdere van deze vragen met ja moet beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan ADHD, ADD, epilepsie, depressie, oogafwijkingen of verslavingen.


Wij kunnen je dan helpen met deze procedure.


 Wanneer je gezond bent en alle vragen met een nee kunt beantwoorden gaat alles heel simpel. Op de website van het CBR kun je met jouw DIGID inloggen en een verklaring kopen. Dit wijst zich verder vanzelf maar bel of mail rijschool Hartkamp zeker indien het niet duidelijk is. 

 

Een voorbeeld van de medische vragen vind je onder aan deze pagina.

Een eigen verklaring vraag met ja beantwoorden

Het kan gebeuren dat je een medische vraag met ja moet beantwoorden. Rijschool Hartkamp adviseert met klem om medische punten niet te verzwijgen. Dit kan je later in grote problemen brengen. Je hebt dan een ongeldig rijbewijs en bent dan niet verzekerd. 

 

Als je een vraag met ja moet beantwoorden vraagt het CBR om wat extra medische gegevens. Een arts van het CBR controleert die gegevens en kan besluiten dat je een medische testrit moet afleggen. Er wordt in die testrit gekeken naar  jouw medische beperking en hoe die van invloed is op het autorijden. 

Een rijtest is geen examen

Een medische rijtest is zeker geen praktijkexamen. Er rijdt wel een deskundige van het CBR mee maar je kunt niet zakken of slagen. Je zult wel op een redelijk niveau moeten kunnen autorijden. Rijschool Hartkamp adviseert op zeker 75% van het examen niveau. Dit voorkomt dat je wordt afgekeurd om niet medische redenen. De deskundige van het CBR kan een onvoldoende rijvaardigheid soms verwarren met een medisch probleem.  De testrit duurt ongeveer een uur en je krijgt direct daarna het resultaat te horen. Het resultaat kan zijn dat je goedgekeurd bent, dat je afgekeurd bent of dat je nog een keer terug moet komen voor een rijtest. 

Bij een goedkeuring is het aanvragen van een praktijkexamen mogelijk en kan jij het rijbewijs halen. Bij een afkeuring zal je helaas een jaar moeten wachten. Na een jaar mag je een nieuwe gezondheidsverklaring invullen en vervolgens weer een rijtest afleggen. Gelukkig komt een afkeuring niet veel voor, dus zeker geen zorgen. 

Eigen verklaring Autorijschool Hartkamp Barneveld Voorthuizen Stroe Lunteren
Eigen Verklaring voorbeeld